Goede doel

Op 22 maart wordt er gewandeld voor het project: Water, Sanitatie en Hygiëne (WASH) in Ethiopië.

In Ethiopië wonen zo’n 47 miljoen kinderen onder de 14 jaar. Hoewel een groot gedeelte daarvan niet naar school gaat, is het duidelijk dat grote aantallen kinderen dat wel doen.

Een probleem wat zich daarbij voordoet is dat de hygiënische omstandigheden op school en vaak ook thuis te wensen overlaat. Gezien het grote aantal kinderen is dit dus een groot probleem. Ons project is gericht op het bevorderen van de kennis over het belang van persoonlijke hygiëne en het verbeteren van de sanitaire voorzieningen op de scholen en wij hopen zo’n 4000 kinderen te kunnen bereiken. Het project zal worden uitgevoerd door een Ethiopische organisatie “Hope Enterprise” in samenwerking met een Nederlandse organisatie “Woord en Daad”.

In het project worden nieuwe sanitaire voorzieningen, zoals toiletten en waslokalen, gebouwd en krijgen kinderen voorlichting over hygiëne.

De lessen over hygiëne worden door een coördinator gegeven en gaan over het belang van schoon (drink)water, het wassen van handen en het netjes houden van de toilet voorzieningen. De lessen worden ondersteund met posters, folders en stripverhalen  en praktijklessen handenwassen. Eerst droog oefenen en daarna met een stukje zeep onder de kraan. Ouders worden ook in deze lessen betrokken zodat de kinderen thuis het geleerde in de praktijk kunnen en mogen brengen.    

Een speciaal probleem voor de meisjes is de menstruatie. Vaak weten ze niet goed hoe ze hier mee om moeten gaan en blijven ze vanwege de slechte sanitaire voorzieningen op school maar thuis. Dit veroorzaakt veel verzuim en daardoor stoppen meisjes ook eerder met school dan jongens. Om dit te voorkomen worden er speciale lessen voor meisjes gegeven zodat dit verzuim vermindert en de kans dat ze de school afmaken groter wordt.

Kennis zonder het in de praktijk kunnen brengen is zinloos. Dus worden er op de scholen ook kranen met de bijbehorende wasbakken aangelegd of gerepareerd en toiletten gebouwd. Verder worden er speciaal voor meisjes ook toiletblokken aangelegd met meer privacy dan onder normale omstandigheden.  

Het klinkt allemaal nogal simpel, maar schoon water en goede hygiënische voorzieningen zijn in Ethiopië letterlijk van levensbelang.

Programma

Bekijk het programma van Wandelen voor Water Gemeente Ede

Goede doel

Het goede doel van dit jaar zijn WASH projecten in Ethiopië

Copyright 2019 - Wandelen voor Water Veluwezoom

Gesponsord / gerealiseerd door: Krabo Internetdiensten